tiistai 3. syyskuuta 2013

Yhdeksäs arvoitus!


Tässä teille arvoitus uusi, sen ilmoille tämä neiti huusi.

Kaksi kultaista kerää,
kuun kiertää,
päivän kiertää,
ei kierrä jumin kekoa.

Mistä on kyse?

Osaatko vastata siihen, arvata vastauksen kenties. 
Olit sitten nainen tai mies,
voit ideas ilmaista kommenteissa,
ja vaikka ois vastaus kateissa,
kiva viesti aina mukava ois,
se vaihtelun päivään arkiseen tois.

--- --- --- ---

Viime arvoitukseen vastaus oli KYNTTILÄ. Sen sanan lopulta löysi Hanna-Helena, mutta erilaisia valoja kyllä väläyteltiin muidenkin tahoilta. Kiitokset taas sanailuista, jutteluista sukkelista.

29 kommenttia:

 1. En kyllä tiedä mikä on jumin keko??Mutta tämähän on arvoitus.Mietitään.

  VastaaPoista
 2. Jaa'ah, mistähän tätä alkaisi edes miettiä. Juminkeko sentään ! Karjalaiset jutut se mieleen tuo, mutta onkohan sitä koskaan määritelty, mikä se todellisuudessa on. En tiedä. Helppoina sanoina tietenkin mieleen pongahtavat aurinko ja kuu keltaisina kehinä, mutta eihän ne ne ole vaan jotain ihan ultra-ihmeellistä, arvaan.

  VastaaPoista
 3. Vai että ihan kultaiset kerät. Pata ja kattila tulee mieleen, sanotaan vaikka ne kuuluisat pienten patojen korvat. Pieleen meni mutten arvaa muutakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitähän tähän sanoisi, no vaikka, että lähdit H-H, aika nokkelasti liikkeelle.

   Poista
 4. Ai minäkö??? Kattiloiden kanssa vai korvien? No sitten ei tule mieleen muuta kuin aataminaikaisen rautahellan rautaiset renkaat joita nosteltiin jonkun härvelin kanssa siitä riippuen kuinka suuri pata oli lämpiämässä. Tai olisikohan kyseessä korvarenkaat? Ei, tänään en enää ole nokkelana. Terveisiä Suomen Lahdesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nokkeluuttakin on monenlaista. Rauta on vähän turhan tuhtia tässä tapauksessa.

   Poista
 5. Eipä tule mieleen ei sitten yhtikäs mitään. Tai no, kellotaulu, tuntiviisarit ja sekuntiviisari, no eihän ne oikein mitään keriä ole. Mutta silloin jumin keko voisi olla vaikka se rakennus, missä kello on. Enpä usko tähän kyllä itsekään. Vai liittyiskö sittenkin tuohon ihmisen päänuppiin, joka kortissasikin on.

  VastaaPoista
 6. Ajattelen että se keko voisi olla vaikka minkälainen kroppa, vaikkapa vanha ruuhi ja sen molemmin puolin airot. Niillä soudetaan ja huovataan mutta ne eivät toivottavasti mene ympäri "kekoa". Ai ei tämäkään osunut oikeaan? Hm, jotakin joita on kaksi. Kiertävät mutta eivät mene ympäri. Meneeköhän itse keko jonnekin suuntaan? Entäs kärrinpyörät? Nyt taidetaan olla ihan jumissa?

  VastaaPoista
 7. Eipä mittään tule vieläkään mieleen :) :) Jumituskeko on liian vaikea, nimensä veroinen.

  VastaaPoista
 8. Koruja, kultasormuksia? Kultakolikoita? Muistojen kultaisista kehristä olen kuullut puhuttavan mutta ei käyne tähän ratkaisuksi. Entäs vasen ja oikea aivonpuolikas, mutta eivät nekään kierrä mitään, kököttävät vaan siellä pääkopassa ( jossa ei muuten juuri nyt tunnu olevan minkäänlaista vipinää vaikka kuinka pohtisin).

  VastaaPoista
 9. Mutta kiertääkö itse juminkeko myös kuut, päivät ?! Ja sen mukana kiertävät samanaikaisesti ne kultaiset kehät, mutta eivät vaan pääse kiertämään juminkekoa ?! Jospa niin.

  VastaaPoista
 10. Jospa se juminkeko onkin aurinko. Maapallo kiertää akseliansa ja kuu maapalloa, mutta kumpikaan ei mene juminkeon ympäri ;) VAIKEAA!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm. kun ei tahtoisi kovin paljon apujakaan antaa, mutta sanon nyt sen verran, että kannattaa kyllä lukea arvoitus hitaasti läpi aika ajoin, niin kyllä se sieltä selviää, mikä kiertää ja mitä kiertää vai kiertääkö mikään.

   Poista
 11. Jos ei kierrä niin sitten taitaa vaihtoehtona olla että jokin ympäröi jotakin pyörylää ja siinä vaan könöttää paikallaan. Nyt en keksi yhtään mitään, täytyy tuumia kunnolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. T'ämän arvoituksen ratkaisu taitaa piillä tuossa kiertää-verbissä, kiertää ja kiertää, kannattaa kierrättää sanaa mielessään.

   Poista
 12. Ajatus kiertää, katse kiertää. Vahinko kiertää. Raha kiertää, kultakolikot? Arvuutukset alkavat olla todella lopussa tai sitten ne kiertävät samaa ympyrää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt, jospa pysähtyisit ja miettisit tarkemmin tuota, mitä sanoit ja miettikäähän H-H:n pohdintaa muutkin, kyllä alkaa jo kuumottaa.

   Poista
 13. Voi mitä pitkän penkin kidutusta (hauskaa sellaista)! Kävelylenkilläkin tänään pohdin että yksi vaihtoehto voisi vaikka olla auringonnousu (aamunkajo) ja auringonlasku (iltarusko). Ja sitten muistin taas tuota kiertää-sanaa, eihän tämäkään siis kolahda. Huhuu, missäs te muut arvuuttelijat piileksitte? Tulkaa ihmeessä apuun. En tiedä, en taida, vaikka kuinka kuumottaisi!

  VastaaPoista
 14. On varmaankin ne keräset siinä juminkeossa kiinni ? Eiks vaan ?

  VastaaPoista
 15. Jaa jaa, mitenkähän se ihan tarkkaan ottaen on... täytyy jäädä ihan pohtimaan itsekin. :)

  VastaaPoista
 16. Siis mitä mielessänne, tahtoisinpa tietää sillä täältä ei puskaa enää yhtään uutta ideaa. Pyörylöitä on pyöritelty ja kiertämisiä kierretty niin että ihan pyörryttää ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä luulen, että Funchis taitaa tietää tämän.
   Ja jos sinä luet tämän minun kommentini niin kyllä se vastaus siellä taustalla piilee.

   Poista
 17. Kello tuli ekana mieleen. Seuraava spekulaatio: ei tule esille kuun aikaan, eikä päivällä. Tulee pimeänä yönä, revontuli, auton valot. :)

  VastaaPoista
 18. Tsemppiä HannaHelenalle siinä mielessä, että koeta nyt miettiä mitä sanoit klo 20.29! Tää on kyllä vaikee, enkä ole varma ollenkaan, että olenko oikeilla jäljillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisiköhän vähän helpottaa, No, älkää ajatelko tätä niin kauaskantoisesti. Yrittäkää miettiä jotain, mikä on hyvinkin lähellä.

   Poista
 19. Vastaukset
  1. No niin, tulihan se sieltä - oikea vastaus! Ryhdympä miettimään uutta arvoitusta!

   Poista
 20. No totta kai, silmät! Ne vaan oli umpeen muurattuna tätä arvoitusta tuijotellessa ;) Hauska juttu ja kiitos Marita (Funchiskin taisi tietää).

  VastaaPoista

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.