perjantai 26. heinäkuuta 2013

Kuudes arvoitus!


Heissulivei! Eipä heittänytkään Jaakko tällä kertaa kylmää kiveä järveen, vaan oikean hellepäivän antoi meille. Ehkä se kesä tästä vielä jatkuu ja uimaankin tohtisi mennä, kun vain järvenrantamille pääsisi. Ja vesistäpä sitten otetaankin aasinsilta uuteen arvoitukseen, joka tulee tässä ja liittyy siis ylläolevaan atc-korttiin. 

Pitkä matka pitkitetty,
tuulen kanssa tuuditettu,
ensin paistetaan,
sitten keitetään,
eikä sittenkään vielä voimiansa heitä.

Mikä se on?

-----
Viime kertaisen arvoituksen oikean vastauksen antoi Funchis jo aikapäiviä sitten tuumailuissaan, mutta jostain syystä hän kuitenkin sivuutti tuumailunsa ja alkoi arvailla ihan muuta, siksipä en heti viheltänytkään peliä poikki vaan odottelin, että tulisi se suora vastaus. Ja oikea vastaushan oli lasi.

Lasi tehdää maa-aineksesta (maasta otettu) sulattamalla (tulisten ratasten päällä) ja kun se kuolee (sulaa) ei maa sitä enää vastaanota, eli lasi ei maadu ja maahan heitettynä suorastaan vaarallista. Tuo ratakset-sana oli ongelmallinen, itsekin sitä tutkailin. Ehkä ennen muinoin lasinsulatuksessa oli erilaisia käytäntöjä ja tekniikoita ja kuka tietää, ehkä jonkinlaista pyörivää vaihetta siihen liittyi. Lasintekovaiheista voi lukea täältä.

Nyt kaikki joukolla mukaan uuden arvoituksen pähkäilyyn.

Kaikkien arvuuttelijoiden ja kommentoijien kesken arvon jotain aiheeseen liittyvää sen jälkeen, kun uusi arvoitus annetaan. Ollaksesi mukana arvonnassa, minulla täytyy olla käytössäni vähintään sähköpostiosoitteesi.

15 kommenttia:

 1. Voi kolinat ja porinat ja kaikki tupaan tulijat, tämän minä tiedän ;)!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon mahdollista, tästä kun ei tainnut tulla turhan vaikea. :)

   Poista
 2. Edelleen ihan yhtä tietämättömänä lurittelen tähän pari mietintöäni. Vilja, maissi, pippuri, vesi, haah, en tiedä. Kovin on laajaa sen esiintymisen oltava, jos P-Amerikan intiaaniheimoista Afrikan tummaan väestöön ja kenties eurooppalaisiinkin yltää sama "kama". Joka keitetyn paistaa se makian maistaa, sanotaan, mutta kun tuossa tehdään toisinpäin. No...viljaa saatettaisiin ....ei en tiedä. Laitoin eilen toisenkin kommentin, mutta se näkyy kadonneen. Kerroin siinä vain, ettei tätä varmasti kaikki tiedä, eikä ole helppo, vaikka HH jo tietääkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hyvin olet pohdintasi saanut vauhtiin, hiero hiero nystyröitä... :)

   Poista
 3. Hanna-Helena kirjoitti:

  Tuumasin jälkeenpäin että tuossa minun kommentissanihan oikeastaan oli jotakin paljastavaa, mutta jos se ei vaikka ...... näkynyt niin laitetaan porisemaan uudelleen. En viitsinyt heti kertoa kaikkea varsinkin kun olin törmännyt tähän samaiseen arvutukseen joskus muinoin. Ja juuri siitä syystä olisi vähän epärehellistä osallistua arvontaan joten poistahan minut listasta Aino!

  Aino vastaa: Oli pakko tehdä tällainen operaatio, ettei tule liian paljastavia apuja. Ja ei tässä kyse ole epärehellisyydestä, kuka tahansahan voi tuntea arvoitukset ennestään tai hänellä voi olla vaikka arvoituskirjoja hyllyssään. Pidän kyllä kaikki "listalla" jotka viitsivät tähän ketjuun arvailla/kommentoida. Jos on ihka varma, että tietää vastauksen, niin kivahan tuo antaa vastaus vähän kiertäen, niin kuin sinä teit ja antaa mahdollisuuksia muidenkin miettiä, pakollistahan se ei kyllä ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin odotellaan kärsimättömästi että arvailijoita putkahtaisi esille lisää kun nämä on niin hauskasti kuvitetut ja keksityt jutut joka kerta. Mihin se Funchiskin tästä katosi, laiturin nokkaan lekottelemaan?

   Poista
 4. Ehei, laiturinnokat on unohdettava: päivä töissä, ilta pihatöissä nokka kohti kastematoja. Huoh. En minä vaan tuosta sinun kommentistasi mitään vastausta tunnista. Edelleen ihan pihalla sen suhteen. Peruna, oliskohan ? Minua hämää tuo ensin paistaminen. Paaaaiiiitsiii: talkkunahan ensin jotenkin uunissa paistetaan ja sitten ne jauhot keitetään. Sanotaan sittenkin vilja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei talkkunajauhoja keitetä. En minä ainakaan koskaan ole kuullut sellaista, talkkunoita sekoitetaan esim. maitoon tai piimään, kuten minä lapsena ja sitten sitä syötiin suolakalan kanssa. Nam. Hyvää hellepäivän ruokaa. Talkkunoita voi kyllä käyttää leivonnassa.

   Poista
 5. Kyllä meillä täällä S:n sydämessä talkkunajauhot keitetään ikään kuin puuroksi ja syödään voisilmän tai tirripaistin kanssa, nam ja isompi NAM ! Mutta ei sitä tule kyllä itse laitettua enää. Ai niin, tirripaistikin voi sulle olla vierasta. Niin ja ne keitettävät eivät saisi olla kovin ohueksi jauhettua, vaan sellaista rouheampaa jauhetta.

  VastaaPoista
 6. Minäpä heittelen lisää hulluja arvauksia: pippuri.

  VastaaPoista
 7. No ei sitten pippurikaan ! Ai HH:n kommentissa jotain vinkkiä oli ollut.... Kolinat ja porinat ja tupaan tulijat, voi ei ! Papupata porisee, mikähän kolisee, en tiedä, mutta mitäs tupaan tulijoista. Ei tämä vaan minulle aukene. Vesistä aasinsilta tähän juttuun....liittyvätköhän nuo erirotuiset immeiset tähän ollenkaan... Ei ratkea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, älähän nyt, ihan hyvinhän sinä langanpäitä solmiat. :)

   Poista
 8. Aaaaah, unikakkiainen - tunnettehan - on sitten poikaa ! Aamu-unien keskellä sen keksin ! Heh, miksen ollut tuota heti tajunnut. Tai ainakin olen ihan varma, että keksin, Aino saattaa olla eri mieltä. Nyt tiedän, mikä kolisee ja sitten se porisee ja tupaantulijoitakin siihen joskus liittyy. Ooooooh, mikä helpotuksen tunne. Se on se arvattavaksi liiankin jokapäiväinen, suomalaisten rakkaus ja nykyään kovin hienoiksikin muunneltu. Sano sinä HH, koska tiesit kuitenkin ensin. Voih, että ihmeissäni olen itsekin, miten se ajatus pätkähti ihan kuin salama, vaikken sitä edes miettinyt, vaan olin heräilemässä.

  VastaaPoista
 9. Älkääp' sanoko kumpikaan, kun olette tietysti oikean vastauksen keksineet, odottelen, josko joku muukin tulisi porisemaan ajatuksiaan ja arvailemaan

  VastaaPoista
 10. Ainolta kuului käsky joten en puhua pukahda vielä ainakaan! Hyvää pyhää!

  VastaaPoista

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.