perjantai 19. heinäkuuta 2013

Viides arvoitus!


Maasta otettu kuin Aatami,
tulisten ratasten päälle pantu kuin Eljas;
kuoltuansa ei maa häntä vastaanota.
Mikä se on?

Raamatullisista sävyistä huolimatta tällä ei ole mitään tekemistä hengellisten asioiden kanssa. Meniköhän liian helpoksi?
----
Neljännen arvoituksen miettiminen meni heti oikeille jäljille, lieneeköhän tuo tikka/palokärki ollut liian selkeä vihje? Niin tai näin, mukavia ajatusjuoksuja oli kiva lukea ja kommentoida. Oikea vastaus tuli lopulta Funchikselta ja sehän oli  t u l u k s e t, joilla ennen tulta alulle laitettiin.

26 kommenttia:

 1. Ai, sehän sitten meni nappiin, kiva ! Kyllä ne punakuoriset siemenet oli kai se paras vinkki, joista aattelin, ettei suomalaisessa viljelyssä mitään sellaisia "punariisejä" lie koskaan ollut. Mutta jos mietintöjä oli kiva lukea, niitä oli yhtä kiva pohdiskella ja ääneen ajatella. Tämänpäiväisestä Aatamin kaimasta ei kyllä ole nyt vielä aatostakaan. Mutta se laitettiin nyt päähautomoon.

  VastaaPoista
 2. Minäpä taas mietin ääneen, kun päivän tunnit olen kummajaista kypsytellyt. Kaikkein oudoin juttu on, ettei maa kuoltuansa vastaanota. Kas kun mietinnöissäni tuli tulokseen, että maa melkein kaiken vastaanottaa ja muuksi muuttaa. Tuliset ratakset, hmmm ! Mitähän ne ratakset olisivat. Tuliset voisi olla sepän pajassa, mutta ratakset. Mutta kaikesta veden, lumen, puun, hiilen yms. pohdiskeluista päädyin kuitenkin miettimään rautamalmia. Sehän sulatetaan, jotta voidaan takoa eikä se maadu kai koskaan. Vesikin olisi aika hyvä, otetaan lähteestä/maasta, kuumennetaan kattilassa (jotka eivät meillä ainakaan muistuta ratasta) ja katoaa höyrynä ilmaan ja ties miksi juotuna muuttuu. Puustakin jää hiili ja maa sen vastaanottaa, tai tuhka. Sanon rauta. Tai sitten se on jotain ihan abstraktia, kuten elanto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vielä kovasti kaivataan pohdintaa, ihan hyvässä vauhdissa tuntuu aivoriihi savuavan. :)

   Poista
 3. Mitä ihmettä, jo uusi arvoitus! Tästä pidän - kun täytyy ruveta pohtimaan taas aikojen alusta asti luonnonkaikkeutta ja vaikka mitä kummajaisia. Jostakin pitää lähteä leikkiin mukaan, joten sanonpa että tämä voisi ensi ajatuksella vaikkapa olla nouseva ja laskeva kuu (joka muuten juuri tuijottaa suoraan ikkunasta sisään ja pitää väkeä valveilla tai ainakin meitä yökyöpeleitä...).

  VastaaPoista
 4. Vesi. Tämä on aika vaikea, kun ei tule oikein mitään maasta otettua mieleen. Mitähän ne ennenvanhaan on tehneet viljalle, onko sitä riihessä kuivattu/kuumennettu ennen käsipeli-puintia... Hmmm. Kaskinauris, mutta ne tuliset rattaat. Ja kaikkihan lopulta maahan kuitenkin palajaa, muodossa jossain. Eiii, kyllä sen täytyy olla jokin metalli.

  VastaaPoista
 5. Ai mutta, jälkikommentti vielä: liittyisiköhän tämä jotenkin tervanpolttoon, siinähän on tulisuutta ja aine muuttaa muotoaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pohtikaa vaan, pohtikaa. Kyllä se oivallus vielä esiin tulee - luulen!

   Poista
 6. Kuoltuansa ei maa häntä vastaanota. Kuoltuansa? Ihmiskunta, eläinkunta ja kasvikunta konkreettisesti ei taida tulla kysymykseen mutta missä muualla on olemassa kuolemaa? Nyt ei kyllä ajatus juokse yhtän mihinkään suuntaan. Tai odotapas, onkohan arvoituksen ydin sanassa MAA? Jos se onkin jotakin mitä meri ottaa vastaan ja tallettaa, esimerkiksi simpukankuoret? Ei, ei onnistu tänään paremmin tästä.

  VastaaPoista
 7. Luu? Ukkosilma, salama? Tulivuoren laava? Nyt pitää lähteä eväskorin kanssa rannalle, istua siellä ja tuumata lisää!

  VastaaPoista
 8. Aina tätä vaan on käytävä vilkaisemassa ja samalla miettimässä. Tulipa sitten mieleen tämmöinenkin: maasta otettu hiekka, joka kuumennetaan ja siitä valetaan lasia. Ja jos siis maa ei huoli kuoltuansa, sen on oltava haihtuvaa tai sellaista joka ei koskaan maadu. . . vesi, kivi, jalokivet, lämpö. En tiijä !

  VastaaPoista
 9. Tuota, noista viestissä mainituista jutuista kun nyt yhden valitset, niin jos valitset oikein, niin vastaus on siinä!

  VastaaPoista
 10. Minä vaan tuijotan tuota kuoltuansa-sanaa enkä pääse mihinkään suuntaan. Viisaita pohdintoja sinulla on, Funchis!

  VastaaPoista
 11. No, sehän vaatii vain viitisen yritystä. 1. tässä ja se on lämpö.

  VastaaPoista
 12. Jaa jaa, väärästä päästä lähti liikkeelle tai voisihan se olla oikeakin pää, riippuu siitä, mistä kantista asiaa katsoo. :)

  VastaaPoista
 13. Hoh, no vesi sitten sieltä "väärästä" päästä! Olisiko veden kuolema se kun se höyrynä haihtuu tai tapetaan juomalla. Ei, ei se voi olla vesi, koska muutenhan maa sen vastaanottaa, jos sillä vaikka kasveja kastelee. Ei siis vesikään. Ei kai ennenvanhaan paljon jalokiviä kaiveltu. Joten ainoaksi jää kivi, mutta ottaako maa sen vastaan. Ei, tää on vaikea. KIVI.

  VastaaPoista
 14. Niin, voisihan se olla tulista sisältöä jota maapallo on aikoinaan sylkäissyt sisimmästään ylos taivaalle, ja sieltä se sitten on tippunut alaisin ja kovettunut kivenmöhkäleiksi vaika meiän pihalle.?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nyt on kovakalloisia arvuuttelijoita liikkeellä, mutta enempääkään ei oikein haluaisi avittaa selvää asiaa, jota kierretään kuin kissa kuumaa puuroa.

   Poista
 15. No voi tuliset ratakset ja muut sykkyrät ! Vai selvää asiaa ! Kaukana selvästä. Mutta älä paljasta, mietitään.

  VastaaPoista
 16. No Funchis siellä miettii ja minä menen sillävälin kastelemaan ukonhattuja. Onkos tässä muuten enää jäljellä muita vaihtoehtoja kuin jalokivet? Hetkinen, kasvit ja muu kun kuolee niin eikös ne ensin puristu hiileksi ja sitten jalokiviksi vai olenkohan nyt ihan höyrypäänä. Pohtikaa te viisaat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jalokivet syntyvät suuressa puristuksessa maa-aineksesta. Kyllä te nyt kierrätte ja ohitatte sen, mikä on selvänä edessänne.

   Poista
 17. Olen taas ihan lähtöpisteessä, ei ajatustakaan, mikä se noista jo mainituista olisi. Sanotaas taas jotain: lasi.

  VastaaPoista
 18. En minäkään tajua enää, eikös jo ole kokeiltu kaikkia arvuutuksistasi Funchis, tai sitten oli ehkä juuri tuo lasi jäljellä? Höh, mekö muka kierretään ja ohitetaan oikeaa ratkaisua joka kuitenkin piilee noissa Funchiksen viidessä valinnassa? Täältä ei tipu uusia ehdotuksia kun Ainolle ei tunnu kelpaavan kuiteskaan ;) Ja missä muuten piileksitte taas kaikku muut arvaajat??? Nämä Ainon visat ovat aivan ihania purtavia ja pelkään että hän kyllästyy kun tulee niin vähän vastakaikua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. OIkea vastaus piili Funchiksen kommentissa/viestissä enkä vastauksessani viitannut ainoastaan siihen listaukseen. :)

   Poista
 19. Niin no, sanoisin, että se on ohittamista, kun sanotaan oikea vastaus ja heti perään kuitenkin sanotaan sitten arvaukseksi jotain muuta. Tästä syystä siis en jo aikoja sitten viheltänyt tätä poikki.:)

  Oikea vastaus tuli lopulta suoraan ja selkeästi, joten täytyy ruveta uutta arvoitusta väsäilemään.

  VastaaPoista
 20. No onko se sitten se lasi ?! Voi pyhä pamaus ! Olipa vaikea juttu. Mitähän ne kuumat ratakset on? Eikös se hiekka vaan jotenkin sulateta ? Ratas on vaikea sana taivuttaakin, mokoma. Oliskohan ratas vai rattaat, rataksille, rattaille. Mutta innolla taas uutta ootellaan. Kiva, kun Aino jaksat näitä värkätä. Lämmintä viikonvaihdetta sinulle ! Muttei sentään tulisilla rataksilla :) :) :)

  VastaaPoista

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.